Home / Bryllup / Takketale

Takketale

Takketale – sådan laver du en god takketale!

Det er meget normalt at holde en lille takketale i forbindelse med en større fest. Det kan være til alt fra et bryllup til en rund fødselsdag. En takketale afholdes selvfølgelig af værten, hvor han eller hun bruger sin tale til at takke for en række ting.

Hvis du selv skal holde en takketale, så er det ikke sikkert, du ved, hvad den skal indeholde. Har du ikke prøvet at skrive en sådan tale før, så kan det være vanskeligt at finde hoved og hale i det. Heldigvis kan du på denne side finde inspiration til dette, så du får sammenfattet en god takketale.

Hvordan skrives og holdes en god takketale?

De fleste mener, at en takketale hører sig til, hvis der er tale om en stor fest. Hvis du selv skal holde en større fest, så er du også nødt til at skrive en takketale til denne anledning. Det kan virke som en stor opgave, men der er intet at frygte. Herunder får du en række gode råd, der kan hjælpe dig godt på vej.

Gode råd til din takketale

Det er vigtigt at huske på, at din takketale ikke skal være for lang. Du bør lave en sammenfattet liste over de ting, du gerne vil sige tak for. Dernæst skal du sætte dem op i en rækkefølge, der giver mening for dig. Efter at have gjort dette, så skal du skrive en række af punkterne sammen til en decideret tale.

Er der mulighed for det, så indflet eventuelt en række anekdoter. De skal dog have relevans for, hvad end du siger tak for. Her er det ligeledes vigtigt, at du ikke går ind i den helt lange historie. Når man holder en tale, så er humor altid godt. Det gør sig gældende, uanset om det er en takke- eller bryllupstale.

Du skal selvfølgelig også forberede dig på talen i god tid. Ofte har man mere i sinde end at takke for gaverne og udbede en skål. Derfor er der også mange ting, man skal huske. Disse kan du hurtigt ende med at glemme, hvis du ikke forbereder dig. Får derfor øvet dig godt på talen i dagene op til selve begivenheden.

I stedet for at have hele talen med dig, så bør du lave et manuskript med fremhævede stikord. På den måde kan du undgå, at det blot bliver en oplæsning af hele talen. På trods af dette, så har du dog alligevel et papir, der kan hjælpe dig, hvis du har mistet tråden under talen.

Det er hovedpersonen, der holder takketalen

De fleste takketaler starter selvfølgelig med at takke gæsterne, fordi de er kommet. Hvis man har fået gaver, så skal der selvfølgelig også siges tak for disse. Der er dog ofte også andet at takke for, da en begivenhed, der lægger op til en takketale, typisk indikerer en stor begivenhed i personens liv.

Derfor er der også mange, der vælger at kigge tilbage på den tid, der er gået. Hvis det er noget, du kaster dig ud i, så er det meget normalt, at man tager sig tid til at takke både venner og familie for den tid, man har haft sammen. Det er selvfølgelig noget, der skal komme naturligt og flydende i talen.

Takketalen afhænger også af begivenheden

Hvis du er konfirmand, der skal holde en takketale, så er det også normalt takke forældre og søskende for de minder og oplevelser, man har fået. Er du jubilar, så kan man takke sine kolleger for gode stunder og et stærkt sammenhold. Derfor afhænger talen også af anledningen, hvorfor det er klogt at gå lidt i tænkeboks.

Det er ikke altid, at det er hovedpersonen, der holder en takketale. Er der tale om en dåb eller begravelse, så er det fx ikke muligt. I disse tilfælde vil det typisk være enten forældre eller nære familiemedlemmer, der vil holde takketalen. Her skal der takkes for deltagelse, opmærksomhed og eventuelle gaver.

Du kan også læse her, hvordan man skriver et godt takkekort.

Check Also

Kobberbryllupskort

Kobberbryllupskort

Kobberbryllupskort – 3 tekst eksempler Hvis du er inviteret til et kobberbryllup, så skal du …