Home / Begravelse / Kondolence
kondolence kort tekst

Kondolence

Her finder du tekst og forslag til et kondolencekort. Det kan være svært at finde ud af hvad man skal skrive i sin kondolence til de efterladte. Få gode råd i guiden her til, hvordan man skriver kondolence kortet.

Sorg er en følelse med mange facetter, og til en begravelse er de pårørende på forskellige stadier af sorg. Derfor kan det være svært at sætte ord på et kort, der skal overrækkes i forbindelse med en begravelse. Hvis den afdøde er en person, du selv havde inde på livet, kan det være endnu sværere at sætte ord på de tunge tanker. 

Her finder du nogle ideer til, hvordan du skriver et kondolencekort og hvad det kan indeholde. 

Hvad er et kondolencekort?

Et kondolencekort er et kort, du skriver, for at udtrykke din medfølelse eller sorg, til dem, der er berørt af dødsfaldet. Du kan enten overrække kortet alene, eller give det sammen med en blomst. Hvis du har mulighed for det, kan du overrække kondolencekortet personligt med et kram. Det er også meget typisk at sende en buket afsted til de pårørende med et kondolencekort i, så kortet ikke kommer alene men med en sød tanke til. Overvej den enkeltstående situation, og tag både dit forhold til den afdøde og de pårørende i mente, når du bestemmer, hvordan du vil levere din kondolence i forbindelse med en begravelse. 

Et dødsfald er et ømtåleligt emne, så det er alfa og omega, at budskabet bliver skrevet med omtanke. Du vil nødigt gøre de pårørende endnu mere kede af det, end de med garanti allerede er.

Et kondolencekort behøver ikke være til de efterladte. Det er ligeledes meget normalt at skrive til den efterladte. Du skal derfor først vurdere, om du vil skrive til de efterladte eller til den afdøde – Eller begge dele. Ordvalget og tiltaleformen skal naturligvis tilpasses hertil. Det vigtigste er at udforme en kondolencetekst, som både er personlig, ærlig og selvfølgelig oprigtig. 

Korte tekster til kondolence

Sommetider er mindre bare mere. Der er en række traditionelle måder, at forfatter en kondolencetekst i forbindelse med en begravelse på, som du enten kan bruge som enkeltstående kondolencer eller gøre en del af en større kondolence. 

 • Jeg kondolerer.
 • Det gør mig ondt.
 • Må x hvile i fred.
 • Jeg er med jer i sorgen.

Disse korte kondolencer kommer typisk med en buket blomster og et lille kort.

Vælg altid et budskab og et ordvalg, der passer til hvordan du naturligt ville kondolere og et ordvalg, der matcher dit forhold til den afdøde eller de pårørende. Ellers kommer din kondolence hurtigt til at virke kunstigt og får dermed den helt modsatte virkning, end den var tiltænkt. Mange af de mere traditionelle måder at kondolere på, kan virke gammeldags i både udtryk og stavning. Du kan derfor forsøge at omskrive dem, så de passer til en mere nutidig kondolence.

Kondolencetekst til den afdøde

Du kan, meget lig de korte tekster til kondolence, når du adresserer de pårørende, anvende kortere hilsner til den afdøde. Disse kortere kondolencer er meget typiske på bårebuketter.

 • Tak for de mange gode stunder.
 • Tak for alt.
 • Et sidste farvel.
 • Aldrig glemt, altid savnet.
 • Æret være dit minde.
 • En sidste hilsen.

Disse tekster har også en gammeldags vinkel, som mange i dag ikke ville bruge. Der er dog ingen regler for, hvordan en kondolence skal lyde, så det står dig frit for at omskrive den korte kondolencetekst til den afdøde, så det passer til et sprog, du normalt ville bruge. Personlighed og oprigtighed i sådan en tid er trods alt rigtig vigtig.

Lad derfor være med at bruge de typiske kondolencer, du ser på sociale medier, hvor der ikke står andet end ”RIP” eller ”kondolerer”. 

Du kan eksempelvis omskrive den meget klassiske kondolence ”du vil altid være i vore hjerter” til ”vi vil altid have dig med i hjertet” og ”æret være dit minde” kan blive til ”vi vil glemme dig”. 

Hvis den afdøde er en person, du havde tæt inde på livet, kan du sagtens skrive en længere hilsen til den afdøde.

Relationen til afdøde?

At skrive et kondolencekort kan også være en proces for dig selv, hvor du kan få lov til at bearbejde sorgen ved at have mistet en ven, kollega, ægtefælle, familiemedlem eller noget helt femte. Kondolencekortet giver nemlig mulighed for at sætte ord på, hvad den afdøde har betydet for dig og hvorledes, du gerne vil mindes vedkommende til tid og evighed. 

De nærmeste pårørende til den afdøde vil med sikkerhed også blive glad for at høre, hvad deres afdøde familiemedlem har gjort af forskel for dig og andre mennesker, mens han eller hun stadigvæk var i live. 

Når du skriver en tekst til en begravelse eller et kondolencekort, kan du derfor sagtens tage udgangspunkt i dine egne minder, erfaringer og oplevelser med den afdøde. Det er dog vigtigt, at du skriver tydeligt, så intet kan misforstås af modtageren af kortet.

Længere koncolencetekst til begravelse

Mange oplever, at et simpelt ”jeg kondolerer” er en upersonlig måde at håndtere sådan en alvorlig situation på.

Du kan også bruge et citat til at beskrive din sorg. Sommetider er andre mennesker bedre til at sætte ord på dine tanker, end du selv er, når du har mistet en, der stod dig nær. Andre har det sikkert på samme måde. Citater kan være en god måde at finde noget at samles om i sorgen. 

Populære citater til kondolencekort er eksempelvis:

 • Dem, der ikke er her mere, har ikke forladt os. De er bare gået i forvejen (ukendt)
 • Den største sorg i verden her er dog, at miste den, man har kær (Steen Steensen-Blicher)

Længere kondolencetekster kan omhandle dit yndlingsminde med den afdøde, som du enten kan give til de pårørende eller have med til begravelsen. Kortet kan også inkludere billeder af jer eller ting, fra nogle af de minder, du nævner. 

Check Also

Oversigt over de gode hilsner

Her finder ud en oversigt over mange af de bedste, sødeste og sjoveste kategorier indenfor …