Inspiration til det perfekte konfirmationskort
Kender du en der skal konfirmeres?
Du har måske endda fundet den helt perfekte gave til konfirmanden, men nu sidder du der med hovedet i hænderne og stirrer på det blanke kort.
I Danmark har vi tradition for at overlevere gode råd og små perler af visdom, når et ungt menneske træder ind i de voksnes rækker. Især hvis det er en af vores nærmeste, sidder man tilbage med et vist ansvar.
Det skal være et godt råd, men det må ikke være en floskel. Det skal være klogt, men det må ikke være gammelklogt. Det skal være tidsrelevant, men det må heller ikke være et forsøg på at være ”ung-med-de-unge”.
Ja, der er mange krav, men heldigvis er der hjælp at hente.
Kom i gang med kortet til konfirmationen
Det første forslag er selvfølgelig at komme med et godt råd. Efter du har ønsket konfirmanden tillykke, og velkommen i de voksnes rækker, så giver du lige lidt af din oparbejdede livsvisdom med på vejen.
Det er såre simpelt, men det er også her mange går skævt af formålet.
Formålet med det gode råd er ikke at du skal overbringe en eller anden form for pseudofilosofisk leveregel.
Du skal komme med et råd som konfirmanden kan bruge, nu han eller hun er trådt ind i de voksnes rækker.
Det husmoderlige råd
Det kunne for eksempel være et voksenråd, og ikke et af den slags der har kønslige undertoner. Det kunne være et husmoderligt råd som eksempelvis:
”To dele ris, tre dele vand, to gange tolv minutter”.
Det er måske ikke det sjoveste råd, men det er helt sikkert mere brugbart end ”lykken kommer til den der mindst venter det”.
Onkelrådet
Hvis du gerne vil bringe et smil frem på konfirmandens læber, kan du jo altid gå efter lige så brugbare, men ofte lidt mere joviale råd som eksempelvis:
”Husk at bruge børsten”.
Søskenderådet til kortet
Hvis det er din bror eller søster der skal konfirmeres og du skal komme på et godt råd, er der også muligheden for at du forsøger at få noget ud af det selv. Du kunne eksempelvis skrive:
”Kære søster,
Nu er du jo blevet voksen.
Så flyt hjemmefra snart,
for jeg vil så gerne have dit værelse!”
Hvis jeres forhold derimod har lidt mere drillende karakter, kunne du jo prøve med noget i retning af:
”Kære bror,
husk at bruge deodorant.
Tak!”
Tænk over dette til konfirmationskortet
Nogle gange kan et godt råd komme til at virke lidt overfladisk. Især hvis du er bedste ven, bedsteforælder eller kæreste til konfirmanden.
Hvis det er tilfældet, vil du nok hellere se en lille tåre i øjenkrogen når kortet læses, end du vil se et kæmpe grin, eller anerkendelse af det brugbare i at vide præcis hvordan man koger ris.
Derfor kan du med rette skrive et dybtfølt brev om hvor glad du er for at have konfirmanden i dit liv. Eller du kunne skrive et hyldestdigt til konfirmanden.
Du behøver ikke at gå hverken Yahya Hassan eller Michael Strunge i bedende for at skrive et digt. Så længe det er dybtfølt og ikke alt for klichéfyldt, skal det nok tage kegler.
Plagiat – Hvis du ikke selv kan finde på noget!
Nu kan det jo være at du hverken føler for at komme med et godt råd, og du er måske heller ikke typen der skriver lange dybtfølte breve.
Så er det heldigvis godt at der er andre der kommer med gode råd, eller skriver dybtfølte ting, som du snildt kan bruge til lejligheden.
Nogen kalder det plagiat, og så er det ulovligt, men hvis man kalder det et citat, så er det pludselig gangbart.
Bibelcitatet
Du kunne for eksempel citere biblen, nu konfirmationen jo faktisk er en kristen fest. Et glimrende forslag kunne være denne sætning fra Hebræerbrevet:
”Tro er fast tillid til det, der håbes på, overbevisning om det, der ikke ses”.
Forfattercitatet
Men det behøver jo slet ikke have noget med gud at gøre. Det kan være du har en yndlingsforfatter du kan citere, og hvis ikke så er der intet i vejen med klassikerne. Denne sætning fra Shakespeares Macbeth er i hvert fald garant for et unikt konfirmationskort:
”Vort liv er kun en skygge, kun en flakke, en stakkels komediant, der hidsigt skridter sin stund på scenen af og så bliver tavs”.
Efter citatet kunne du jo passende slutte af med ordene ”velkommen til de voksnes rækker”.
Et simpelt kort er ofte sagen!
Gode råd, dybtfølte digte, tårefremprovokerende breve og smukke citater er nok så fint, men der er en sidste mulighed som tager kegler hver evig eneste gang.
Skriv et helt almindeligt kort.
Start med ”Hjerteligt tillykke med konfirmationen”, og slut af med ”Vi ønsker dig et langt og glædeligt liv, kærlig hilsen”.
Mellem alle forsøgende på at skrive et unikt konfirmationskort, alle digtene, citaterne og de gode råd, er du nærmest garanteret at være den eneste der rent faktisk har skrevet et unikt kort.
Du kan endda tilføje et ”gaven kan byttes” for virkelige at understrege det ordinære ved netop dit kort.